ביקרנו בגלריה ג'ינא, גלריה המוקדשת לאמנות נאיבית, ושוחחנו עם בעל הגלריה דן טשיל ומנהלת הגלריה מעין ישראלי.
אז מהי בעצם אמנות נאיבית?
האמנות הנאיבית חוגגת את הסיפור האנושי, אשר ייחודי לכל מקום ממנו מגיע האמן. האמנות הנאיבית היא ז'אנר שיכול להכיל בתוכו אינספור סגנונות, שלכולם מאפיינים 'נאיבים':
• נגישות - היצירה מתארת סצנה פשוטה וקלת הבנה, שמקלה על הלב להיפתח לציור. הפשטות מאפשרת ללב ולנשמה להיפתח לציור ולהתחבר לתוכנו.
• אידיליות - היצירה משקפת אידיאליזציה של המציאות, כשהצייר הנאיבי מתמקד באופטימי.
• תמימות - הצייר הנאיבי מסתכל על העולם בעיניים נקיות מציניות.
מאפיינים נוספים של הציורים הנאיביים הם שימוש בצבעים עזים, פרטנות מדוקדקת ופרספקטיבה ילדית. האמנים הנאיבים הם לרוב אוטודידיקטיים, אבל בוחרים להשתמש בפרספקטיבה לא מתוחכמת ולא מתוך חוסר יכולת. האמנות הנאיבית היא רגשית ולא שכלתנית, ומבקשת לייצר אפקט על הלב. "מה שיפה באמנות הנאיבית" אומר טשיל, "הוא שיש תחושה שהצייר הנאיבי לוקח את המכחול וטובל אותו בלב, והציור הוא מסר מלב האמן ללב שלנו - מסר חיובי של אהבה שמחה ואושר. כשתולים בבית ציורים נאיביים הוא מקבל אמביאנס חיובי".
Regional Football Festival, Edivaldo Barbosa de Souza, Brazil, 2009, 90X150 cm, Acrylic on canvas
הממסד האמנותי מתקשה לקטלג ולסווג את האמנות הנאיבית, כיוון שהדגש בה אינו אינטלקטואלי ולא מנסה לאתגר את האסכולות הקיימות בעולם האמנות. לכן האמנים הנאיביים הם מעט אאוטסיידרים – אבל יש לקחת בחשבון שגם אמנים כמו ואן-גוך, מונה וטולוז לוטרק נחשבו בעבר לאאוטסיידרים. בנוסף, העובדה שהציור הנאיבי הוא על זמני (ויש שיגידו שראשיתו עוד בציורי המערות), מקשה על ההתייחסות הממוסדת אליו. בגלריה ג'ינא שמים דגש רב על חשיפת האמנים הנאיביים הטובים ביותר, בתקווה אפילו להטות את הממסד האמנותי לעבר "ציורים שמדברים ללב של האנשים, במקום ציורים שצריך דוקטורט בשביל להבין אותם".
"הפעם הראשונה שקניתי יצירת אמנות נאיבית היתה לפני 35 שנים בהונדורס", מספר טשיל. האוסף התפתח במהלך נסיעות העבודה, והיתה לי שיטה – בכל פעם שהגעתי למלון במקום חדש, ניגשתי לקונסיירז' וביקשתי ממנו למצוא עבורי אמנים שיוצרים בז'אנר הנאיבי. גם נתתי לו קצת כסף כמובן כדי שזה יקרה מהר, מכיוון שהייתי תחת מגבלת זמן ומרבית זמני היה מוקדש למשפטנות".
בהמשך דרכו, שימש טשיל כיועץ משפטי עבור לקוח ספציפי, כאשר גם אז עבודתו כללה נסיעות רבות וממושכות ברחבי העולם. כך למשל, יכל למצוא את עצמו שוהה בברזיל במשך 6 שבועות, ממתין לעדכונים. את הזמן הפנוי שלו במדינה הזרה, הוא ניצל לטובת העמקת העניין שלו באמנות הנאיבית. בדיעבד, העבודה המשפטית שימשה לו מעין קרש קפיצה אל עולם האמנות.
דן טשיל בגלריה ג'ינא לאמנות נאיבית
"גיליתי שאני אספן ברגע שאשתי אמרה לי שכל הציורים שלי וגם אני יכולים לשהות במלונה מחוץ לבית...". עד השנה האחרונה כל האוסף של טשיל הוצג על קירות ביתו, ורק לאחרונה הוצא חלק ממנו לאחסון או להשאלה לבני משפחתו. לאחר שהאוסף החל להצטבר, הבחין פתאום כיצד האנשים שמגיעים לבית - משפחה או מכרים, אפילו הדוור – שבעבר שוחחו איתו רק בענייני חולין ומזג אוויר, עברו לדבר על האמנות המוצגת. הוא ייחס זאת בתחילה לאדיבות, אולם לאחר כמה עשרות פעמים כאלו הבין שמה שקורה בביתו מדבר לא רק ללב ולנשמה שלו, אלא גם לאחרים. טשיל החל לחשוב מה ייחודי באוסף הביתי שלו, והגיע למסקנה שאולי הוא מנסה לעשות משהו שטרם נעשה בכלל בעולם.
העבודה הבאה של טשיל היתה כיועץ משפטי עבור חברת אינדיגו, שייצרה את מכונת הדפוס הדיגיטלית הראשונה בצבע. אחרי מספר שנים, החברה נרכשה בידי HP, וכך נפלה בחיקו האפשרות הכלכלית לפרוש מעריכת הדין. אז, בגיל 58, הוא שם לנגד עיניו מטרה חדשה: הקמת גלריה שתוקדש לאמנות נאיבית. הוא לא הבין כלום בעולם האמנות, ולא היתה לו כל השכלה מקצועית או ניהולית בתחום. זאת ועוד, הוא היה מודע לפערי הידע הללו, וכן לפערי השכר שיהיו לו בתור בעל גלריה. כל אלו לא הרתיעו אותו, והוא נתן לשיגעון האישי שלו להוביל אותו קדימה.
בשנתיים שלאחר עזיבת אינדיגו, כשלא היה צריך לדאוג להכנסה, יצא טשיל למסע ארוך בו חזר למדינות שהכיר בתור אספן. הוא פנה לציירים שעבודותיהם נכללו באוסף שלו, על מנת לברר האם הם יוכלו לספק לו ציורים איכותיים במחירים וכמויות שמתאימות למכירה בגלריה. התשובות היו חיוביות, וגלריה ג'ינא מציגה היום מעל 200 אמנים מ-37 ארצות שונות מרחבי העולם.
Family Portrait, Jean-Pierre Lorand, Belgium, 2014, 30X40 cm, Acrylic on board
כבר 15 שנים שטשיל נהנה מהעשייה ולא מביט לאחור. עם זאת, הגלריה היא הרבה מעבר להנאה עבורו - הוא פועל מתוך 'שיגעון' אישי, אותו הוא רואה כשליחות שמניעה אותו הלאה. הוא ממשיך לנסוע ברחבי העולם, ומביא עמו עבודות מהאמנים השונים. אמנים רבים פונים לגלריה ישירות, את חלקם דן מכיר מתוך שנותיו כאספן, וחלק מאותרים בזכות המלצות מאנשים שמבקרים בגלריה. עם זאת, אף צייר לא מוצג בגלריה אלא אם טשיל פגש אותו בעצמו, בד"כ בבית או בסטודיו בו הוא עובד. "אני רוצה להגיע לבית של הצייר מכיון שראשית, מגיעה לאמן ההוקרה הזו, שהאוצר יגיע אליו במקום שהוא יסחב את העבודות אל הגלריה. אני רוצה גם להכיר את הסביבה שבה האמנים חיים ויוצרים. בנוסף לכך, הביקור מאפשר לי להבחין אילו הם הציורים הטובים ביותר".
בנוסף לכך, טשיל לעולם לא בוחר בצייר בודד ממדינה מסויימת, אלא מנסה להכיר כמה שיותר ציירים מאותו מקום כך שיוכל לבחור את המוצלחים מביניהם. ההשוואה בין הציירים השונים מאפשרת לו להציג בגלריה את הציורים הכי יפים ומייצגים של כל מדינה ומדינה. לפני הגעה למדינה חדשה טשיל מבצע מחקר מעמיק ואף נעזר בנציגים מקומיים. במובן זה גלריה ג'ינא היא באמת פורצת דרך: התערוכה שהוצגה בגלריה של ציורים נאיביים מסין (ינואר-מרץ 2017), היתה התערוכה הראשונה מסוגה שהוצגה מחוץ לגבולות סין.
Happy Chinese New Year, Gong Qin Fang, China, 1992, 40X40 cm, Gouache on Rice P
הלוגיסטיקה של עבודה עם אמנים מארצות כה רבות היא בהחלט אתגר לא קטן, בין היתר כי טשיל חוזר למדינות מדי פעם בפעם כדי להביא ציורים חדשים. מעבר לזה, פעמים רבות המדינות עצמן מספקות מורכבות: כבר יצא לטשיל לפגוש עשרות אמנים קובנים באמצע שדה תירס, או לברוח מניקרגואה בעת שפרצה מלחמת האזרחים במדינה – יום אחד בלבד לפני שסגרו את שדה התעופה.
גלריה ג'ינא מנוהלת על ידי צוות מצויין ומצומצם, שכולל את טשיל עצמו, מנהלת ואוצרת הגלריה מעין ויד ימינה אירינה. החזון שלהם הוא להפוך את הגלריה למקום קסום, "בית מחוץ לבית", בו ניתן להתבונן באמנות באווירה נעימה. בקומה התחתונה של הגלריה יש פינת ישיבה עם שולחן וספרים, שמזמינה אנשים להישאר, להתרווח ולהתעמק באמנות הנאיבית. המטרה היא לספק לאנשים מרחב נשימה, מפלט מהכאוס שנמצא מחוץ לבית, ולהראות עד כמה הכנסה של ציורים נאיביים לבית יכולה להפוך אותו לרגוע ושמח. בהתאם לכך, לגלריה קהל לקוחות נאמן, ששב וחוזר לגלריה במיוחד. עוד מסייעת העובדה שטווח המחירים בגלריה נגיש מאוד, כש-80% מהציורים הם מתחת ל-2000$.
Flowers Galore in Tuscany, Cesare Marchesini, Italy, 2014, 80X80 cm, Oil on canvas
יש לנו פתגם בגלריה - "don’t be naïve, buy naive". חשוב לנו מאוד לעמוד במשימה הזו של להביא הוקרה רחבה ככל האפשר לאמנות הנאיבית", מסכם טשיל. הוא אף מקווה לכתוב ספר על האמנות הנאיבית. בג'ינא חושבים כל הזמן על הרחבת הקהל, ומנסים לחשוף את דימויי האמנות הנאיבית בדרכים יצירתיות. כך למשל, הם מוציאים בכל שנה לוח שנה של יצירות אמנות נאיבית, ולאחרונה אף פיתחו קו חדש של מוצרי מרצ'נדייז, הכולל מגנטים, תחתיות לכוסות, פאזלים להרכבה ועוד. המוצרים נמכרים בגלריה וכן גם בחנויות של מוזיאון תל אביב ומוזיאון ישראל, בשאיפה להתרחב למקומות נוספים. כמו כן הגלריה מארחת סדרת קונצרטים, וניתן להשכיר את חלל הגלריה לאירועים מיוחדים.
לוח השנה העדכני של גלריה ג'ינא ומגוון מוצרים חדשים המשלבים את האמנות הנאיבית
***
ניתן לעקוב אחר עשייתה של גלריה ג'ינא דרך עמוד הגלריה באתר Galleriot מבית מאסטרפיס, ובאתר שלהם - www.ginagallery.com.
בימים אלו מוצגת בגלריה חלקה השני של התערוכה השנתית, חגיגת קיץ, הכוללת עבודות מכל המדינות המיוצגות באוסף,
אשר מוצעות למכירה במחירים אטרקטיביים במיוחד.
גלריה ג'ינא, דיזינגוף 255 תל אביב
0723939443